لنزهای تماسی
خشکی چشم
خشکی چشم به مجموعه ای از شرایطی گفته می شود که منجر به اختلال در تولید اشک می شود. اشک از مخلوطی از آب، پروتئین، چربی، مخاط و سلولهای ایمنی تشکیل شده است. اشک توسط غدد اشکی در پلکها، زیر پلک بالا و نیز غشاهای مخاطی سفیدی چشم، تولید می شود.
• اشک چندین عملکرد مهم را انجام می دهد:
• چشم شما را مرطوب می کند و آن را تمیز و عاری از گرد و غبار نگه می دارد.
• چشم را در برابر عفونت محافظت می کند.
• کمک به تثبیت بینایی می کند.
علائم خشکی چشم متفاوت است و همه ی بیماران علائم مشابهی ندارند. این علائم عبارتند از:
• آبریزش چشم (به ویژه وقتی باد می وزد): این حالت به این دلیل است که اشک تولید شده آن طور که باید به سطح چشم نمی چسبد و بنابراین چشم خشک می شود.
• احساس خشکی، سوزش یا درد در یک یا هر دو چشم، که ممکن است در طول روز بدتر شود زیرا چشم رطوبت کافی ندارد.
• قرمزی چشم
• تاری دید (به ویژه هنگام مطالعه، تماشای تلویزیون یا استفاده از کامپیوتر): این حالت به این دلیل است که هنگام انجام این کارها فرد تمرکز می کند و کمتر پلک می زند. این منجر به تجمع مواد چسبناک در اشک می شود و بنابراین بینایی فرد به طور موقت تار می شود.
• چسبیدن پلک ها: از آن جایی که در ابتدای صبح هنوز رطوبت کافی در چشم ها ایجاد نشده است، پلک ها ممکن است به هم یا سطح چشم بچسبند.
علل ایجاد خشکی چشم چیست؟
سندرم خشکی چشم اغلب بخشی از روند طبیعی پیری است؛ اما می تواند ناشی از مشکلات پلک ها (مانند بلفاریت) یا عارضه ی جانبی برخی داروها باشد. بلفاریت یک التهاب مزمن شایع (و معمولاً خفیف) در لبه پلک ها است. اگر این حالت وجود داشته باشد، پزشک اطلاعات لازم در مورد نحوه برخورد با آن را به بیمار می دهد.
برخی بیماری ها مانند رماتیسم می توانند با خشکی چشم همراه باشند. خیلی از عوامل دیگر مانند آب و هوای گرم، خشک یا دارای وزش باد زیاد، زندگی در ارتفاعات، تهویه مطبوع، سیستم های گرمایش مرکزی و نیز دود سیگار می توانند باعث بدتر شدن خشکی چشم می شود. با این حال، در بسیاری از موارد این توسط ترکیبی از این عوامل وجود دارد و گاهی هیچ دلیل مشخصی وجود ندارد.
در صورت ابتلا به خشکی چشم چه اقداماتی باید انجام دهید؟
• سعی کنید عوامل محرک بیماری مانند داروها یا عوامل محیطی مسبب را از بین ببرید.
• قرار دادن یک مرطوب کننده در خانه یا محل کار، ممکن است به کاهش خشکی چشم کمک کند.
• همچنین ممکن است به شما توصیه شود که عادات کاری خود را تغییر دهید: برای مثال، اگر شغل شما شامل کار زیاد با کامپیوتر است، استراحت دادن هر یک ساعت به چشم ها، ممکن است به کاهش علائم شما کمک کند.
چه درمان هایی برای کاهش خشکی چشم وجود دارد؟
• درمان بیماری های زمینه ای: اگر بیماری زمینه ای وجود داشته باشد که باعث ایجاد سندرم خشکی چشم می شود نیاز به درمان آن بیماری وجود دارد.
• دارو ها: اشک مصنوعی درمان شایع خشکی چشم است. برخی از انواع اشک مصنوعی قابل خرید بدون نسخه ی پزشک هستند. سه نوع جایگزین دارویی برای اشک وجود دارد:
o قطره: برای این که قطره های چشمی اثر مناسب داشته باشند، لازم است که به طور صحیح مصرف بشوند؛ بنابراین لازم است بیمار دستورالعمل های پزشک خود را به طور کامل انجام دهد. مارک های مختلفی از قطره های اشک مصنوعی وجود دارد که ممکن است اثر بعضی از آن ها از بقیه بهتر باشد. بنابراین برای بهبود علائم ممکن است لازم شود انواع مختلف مارک های تجاری امتحان شود. برخی از افراد نسبت به نگهدارنده ای که در قطره ها استفاده می شود حساسیت نشان می دهند، که در این صورت باید از قطره های بدون مواد نگهدارنده استفاده شود. همچنین اگر از قطره ها به طور دائم استفاده می کنید، توصیه می شود از قطره های بدون مواد نگهدارنده استفاده کنید.
o ژلهای چشمی: این ژل ها دوام بیشتری دارند؛ بنابراین در صورت استفاده از آن ها معمولاً نیازی به استفاده ی منظم از قطره نیست.
o پمادهای چشمی: ماد ها در طول شب و موقع خواب استفاده می شوند زیرا چسبناک هستند و در طول روز با بینایی تداخل می کنند.
متأسفانه هیچ کدام این درمان ها نمی توانند خشکی چشم را برای همیشه درمان کنند، در نتیجه شما باید هر روز و در فواصل منظم از دارو های تجویز شده استفاده کنید. با این حال، این درمان ها می توانند علائم را به میزان قابل توجهی کاهش دهند. ممکن است نیاز باشد که درمان مادام العمر ادامه یابد.