Pediatric Lacrimal Duct Surgery
بیماری های پلک و مجاری اشکی
جراحی مجاری اشکی کودکان

جراحی مجاری اشکی کودکان

6 تا 10درصد کودکان قبل از باز شدن کامل مجاری اشکی به دنیا می آیند. علت این انسداد باقی ماندن مامبران (پرده) در انتهای مجرای نازولاکریمال در سمت بینی است.معمولاً شایع ترین علائم در نوزادانی که این مشکل را دارند با اشک ریزش 2 تا 6 هفته بعد از تولد نمایان می شود .در یک ماه اول بعد از تولد ترشح رفلکسی اشک یا (ریزش اشک) در زمان گریه کردن نوزاد مشاهده نمی شود و اگر اشک بیاید به احتمال زیاد پاتولوژیک (ناشی از یک بیماری) است. از علائم دیگر این بیماری ترشح، التهاب ملتحمه و عفونت کیسه اشکی است که در این صورت ناحیه زیر چشم، نزدیک بینی قرمز و ملتهب شده و نسبت به لمس حساس است. ممکن است این ناحیه متورم شود و ترشح موکوسی در کناره داخلی چشم دیده شود. در 1/3 موارد این درگیری دو طرفه است. معمولاً علائم نوزاد با گرد و غبار و باد تشدید می شود اما ترس از نور فتوفوبیاphotophobia وجود ندارد.
باید این موضوع را مدنظر قرار داد در صورت اشک ریزش و photophobia در کودکان ، گلوکوم مادرزادی باید مورد توجه قرار گیرد.انسداد مادرزادی مجرای اشکی در کودکان انسداد مادرزادی مجرای اشکی در کودکان در اغلب موارد خود به خود بهبود می یابد به طوری که معمولاً تا قبل از 1 سالگی در 95 درصد کودکان مجرای اشکی باز می شود. با این حال درمان های مداخله ای این بیماری شامل روش های غیر جراحی و جراحی است.

1. درمان conservative (غیر جراحی): معاینه های دوره ای ، ماساژ کیسه اشکی و استفاده از آنتی بیوتیک موضعی است. برای ماساژ کیسه اشکی ابتدا لازم است که دست را بشویید و انگشت اشاره خود را در کناره داخلی چشم (سمت بینی) قرار دهید و به سمت پایین فشار دهید. همچنین استفاده از کمپرس گرم در بعضی موارد تجویز می شود . درصورت وجود عفونت، استفاده از یک پماد یا قطره آنتی بیوتیک موضعی مفید است. ولی باید توجه داشت که آنتی بیوتیک باعث برطرف شدن انسداد نمی شود.اگر انسداد مجرای اشکی در کودکان بعد از چند ماه با درمان های فوق برطرف نشود، لازم به جراحی با روش probing است که در 90درصد موارد در کودکان زیر یک سال عمل موفقیت آمیز است ولی با افزایش سن کودک احتمال موفقیت کاهش می یابد.

2. عمل probing : در این روش جرا حی که حدوداً 10 دقیقه طول می کشد با وارد کردن یک پروب نازک فلزی از داخل مجرای اشکی بسته ،باعث بازشدن انسداد می شود . بهترین زمان برای این عمل تا قبل از یکسالگی است .

3. Balloon Dacryoplasty : یک روش جدید جراحی است که در آن یک بالون در گوشه چشم و داخل مجرای اشکی کار گذاشته می شود. در ابتدا این بالون توسط یک مایع استریل به مدت 90 ثانیه منبسط می شود و سپس مایع خارج می شود و مجدداً بالون به مدت 60 ثانیه منبسط شده و در انتها مایع خارج می شود. میزان موفقیت این روش بین 80 تا 100 درصد گزارش شده است.

4. DCR : در موارد نادری که کودکان علی رغم اقدامات درمانی ذکر شده همچنان اشک ریزش دارند .در کودکان مانند بزرگسالان DCR یا Dacryocystorhinostomy انجام میشود.

سوالات و اقدامات جراحی مجاری اشکی کودکان

سوالات متداول کاربران ، اقدامات قبل و بعد عمل

فهرست