آشنایی با لیزر PRP
لیزر PRP چیست؟
PRP نوعی درمان لیزری برای چشم است. از این روش درمانی در افرادی استفاده می شود که عروق خونی غیرطبیعی در شبکیه چشم دارند. این عروق جدید معمولا در زمینه دیابت یا انسداد عروقی ناشی از فشار خون بالا ایجاد می شوند.
PRP برای چه بیمارانی انجام می شود؟
درمان با لیزر PRP از رشد عروق جدید غیرطبیعی در شبکیه جلوگیری می کند و عروق غیرطبیعی موجود را کوچک کرده و از بین می برد. این درمان باعث می شود احتمال خونریزی داخل چشمی کمتر شود و از ایجاد آب سیاه دردناک (گلوکوم نئوواسکولار) جلوگیری می کند.بدون این درمان ، خطر از دست دادن بینایی در چشم به دلیل خونریزی در ژله چشم یا ایجاد جداشدگی شبکیه در بیماران مبتلا به دیابت پیشرفته وجود دارد.
عوارض PRP چیست؟
از نظر علمی ثابت شده است که درمان با لیزر خطر بدتر شدن بینایی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد اما ممکن است با عوارضی همراه باشد. درمان با لیزر ممکن است میدان دید محیطی را کاهش دهد اما این عارضه برای بسیاری از بیماران در زندگی روزمره محسوس نیست. با این حال ممکن است در رانندگی ایجاد اختلال کند. اگر راننده هستید در این مورد از پزشک خود بپرسید.احتمال دارد دید شبانه شما کاهش یابد و در تشخیص رنگ ها دچار مشکل شوید.به ندرت ممکن است بینایی شما بعد از درمان بدتر شود که می تواند ناشی از تجمع مایع در پشت چشم (ادم ماکولا) ، خونریزی در داخل چشم (خونریزی زجاجیه) و یا سوختگی ناخواسته در مرکز شبکیه باشد. این عوارض بینایی ممکن است دائمی باشند.
چه آمادگی هایی برای قبل از لیزر PRP لازم است؟
اطلاعات موجود در این صفحه را در اختیار همسر، خانواده خود و یا فردی که قرار است بعد از لیزر از شما مراقبت کند نیز قرار دهید.به دلیل استفاده از قطره های گشاد کننده ی چشم بهتر است پس ازلیزر رانندگی نکنید. این قطره ها معمولا بینایی شما را تا 6 ساعت پس از درمان تار می کنند.طی فرایند درمان حداقل 2 تا 4 ساعت در بیمارستان هستید.به بیماران دیابتی توصیه می شود، غذا و داروی کافی به همراه داشته باشند. لطفاً قبل از لیزر، تمام داروهای معمول خود را مصرف کنید. برای انجام لیزر نیاز به ناشتا بودن نیست.
روند لیزر PRP به چه صورت است؟
این درمان معمولاً در بخش سرپایی بیمارستان انجام می شود.یک پرستار قطره های گشاد کننده را در چشم شما می چکاند. این قطره ها بینایی شما را برای 4-6 ساعت تار می کنند.درمان با لیزر PRP درچندین جلسه مختلف به فاصله چند روز تا چند هفته انجام می شود.ممکن است قبل از انجام لیزر از قطره یا تزریق بی حسی موضعی استفاده شود.لیزر درمانی به وسیله میکروسکوپ (شبیه به آنچه در کلینیک برای معاینه چشم استفاده می شود) انجام می گردد و لنز تماسی خاص روی چشم شما قرار داده می شود.بسته به شرایط بیماری شما، درمان معمولاً 15-30 دقیقه طول می کشد. نور لیزر ممکن است دردناک باشد. به دلیل بیماری زمینه ای و نور تابیده شده به شبکیه شما ممکن است تا چند دقیقه بعد از انجام لیزر، دید شما موقتا تاریک شود که جای نگرانی ندارد.
بعد از PRP چه نکاتی را باید رعایت کنید؟
پس از درمان می توانید به خانه بروید.ممکن است بعد از درمان احساس ناراحتی یا درد مبهم در چشم کنید که می توانید از داروهای مسکن (مانند استامینوفن) استفاده کنید.بعد از درمان، بینایی شما ممکن است تارتر از قبل شود. این تاری می تواند برای 24-48 ساعت ادامه یابد.بهتر است تا 24 ساعت بعد از درمان از رانندگی خودداری کنید.جلسه بعدی لیزر (در صورت نیاز) و یا زمان معاینه بعدی با شما چک می شود. ممکن است درمان های بیشتری در آینده لازم باشد.
سوالات و اقدامات جراحی لیزر PDT
سوالات متداول کاربران ، اقدامات قبل و بعد عمل
شب قبـل از عمـل استحمـام فـرمـاییــد.
از استفــاده هــر گونــه عطر و لـوازم آرایـش در اطراف چشم لطفا خــودداری فـرمـاییـــد.
از استفـاده لنـز نرم حـداقل 3 روز و لنـز سخت 3 هفته قبل از عمل خودداری فرمایید.
لطفا داشتن هر گونـه حساسـیت دارویـی را به پزشک خود اعلام نمایید.
توجه داشته باشید که این اعمال دردناک نیستند و همکاری شما نقش بسیار مهمی در حصول نتیجه مناسب دارد. بنابراین آرامش خود را حفظ کنید و به دستورات پزشک در حین جراحی توجه کنید.
در طول عمل به نور سبز چشمک زن نگاه و از حرکــت دادن چشم ها و سر خـودداری کنیــد.
مدت زمان لیزر بسته به این که از چه نوع لیزری استفاده می شود، کمتر از 20 ثانیه است. بنابـرایـن در طــول مدتـی که صــدای لیــزر را می شنوید چشم را حرکــت ندهیــد.
نگران پلک زدن خود در حین عمل نباشید زیرا پلک های شما توسط وسیله ای از یک دیگر باز می شوند که بهتر است برای پیشگیری از درد، موقع عمل از فشار دادن پلک ها و اخم کردن پرهیز کنید.
دست ها را به محیط عمل نزدیک نکنید زیرا باعث آلودگی می شود.
از مالیــدن چشــــم خــودداری فرماییـــد.
به هنگام نور آفتاب از عینــک هـای آفتــابی استــفاده نمــایید.
از آب زدن به چشـم در روز های اول بپرهیزید.
از رفتن به استخـر تا یک ماه خـودداری نمـایید.
در صورت داشتـن درد مختـصر از قرص مسکن استفاده فرمایید.
رانندگی چند روز پس از عمـل با احتیـاط کامل بلا مانع است.
از فشار آوردن به چشم خود در هفته های اول بپرهیزید.